
حسين بن احمد ميگويد: امام رضا عليهالسلام روزي درباره قرآن سخنراني کرد و پيرامون عظمت مفاهيم و دلايل روشن و اعجاز نظم آن فرمود: قرآن، ريسمان محکم خداوند، و دستگيره استوار و راه روشن و مستقيم اوست که انسان سالک را به بهشت رهنمون ميسازد، و از ارزش و رونق نمي افتد، زيرا قرآن، براي زماني مخصوص و معين قرار داد نشده، بلکه
حجت و دليل و برهان خدا براي همه انسانها در همهي زمانها است که هيچ گونه باطلي نه از پيش رو و نه از پشت و سر به سراغ آن نميآيد چرا که از سوي خداوند حکيم و شايسته ستايش، نازل شده است [1] .
يکي از نامهاي قرآن کريم، حديث (جديد و تازه) است حضرت رضا عليه السلام در روايتي علت تازگي و جديد بودن قرآن را چنين بيان ميفرمايد: شخصي از امام صادق عليهالسلام پرسيد: علت چيست که قرآن در مواقع نشر و درس چيزي جز تازگي و شادابي نميافزايد؟
فرمود: زيرا خداوند قرآن را براي زماني خاص نازل نکرده و همين طور براي مردم زمان معيني نفرستاده است. قرآن در هر زماني جديد و تازه و براي هر قومي تا قيامت نوآوري و تازگي و شادابي دارد [1] .
مورخان ابن سکيت را يکي از راويان امام رضا عليهالسلام ثبت کردهاند. او که نامش يعقوب بن اسحاق معروف به ابن سکيت است از نوادر روزگار در رشته منطق و ادبيات عرب و از اساتيد و برجستگان و صاحب نظران منطق و قواعد صرف و نحو عربي ميباشد. و نظريهها و تحقيقات او هنوز هم زنده و در کرسيهاي تدريس مطرح است. وي علاوه بر اين مقام علمي والا، در ميدان اخلاص به امامت و ولايت علي بن ابيطالب عليهالسلام و امامان از نسل او بدانجا رسيد که در دفاع از اين اخلاص و ارادت جام شهادت سرکشيد.
اين عالم و استاد ادبيات که با قرآن انس فراگير داشته فصاحت و بلاغت و نظم آن، هميشه او را شگفت زده کرده بود. روزي به امام هادي عليهالسلام عرض کرد:
ما بال القرآن لايزداد علي النشر و الدرس الا غضاضه؟ فقال: ان الله لم يجعله لزمان دون زمان و لا لناس دون کل ناس فهو في کل زمان جديد و عند کل قوم غض الي يوم القيامه [2] .
چرا هميشه بر قرآن در هنگام درس و تفسير و انتشار آن، چيزي جز تازگي و نوي، افزوده نميشود؟
امام هادي عليهالسلام در پاسخ به اين سؤال - عينا همان جواب امام رضا عليهالسلام را به ابن سکيت داده و - فرمود: براي اين که خداوند قرآن را براي زماني معين و مردم دوره خاصي قرار نداده است، بلکه قرآن در هر زماني نو و براي هر ملتي تا روز قيامت تازه و شاداب است.
قرآن پاسخگوي نيازهاي بشر
امام رضا عليهالسلام در بيان اين که قرآن پاسخگوي همه نيازهاي انسان و ضرورت هاي اجتماع در زندگي مادي و معنوي بشر است ميفرمايد:
خداوند رسولش را به سوي خود فرانخواند، مگر پس از اين که دين را براي او کامل ساخت و قرآن را بر او فرو فرستاد، قرآني که در آن همه چيز به تفصيل بيان شده است و حلال و حرام، حدود، احکام و هر چيز ديگري که مردم بدان نيازمند ميباشند. خداوند دربارهي قرآن ميفرمايد:
«ما فرطنا في الکتاب من شي»
ما در قرآن از بيان هيچ چيز فروگذار نکرديم. (انعام، 38) [1] .
قرآن جامع کتب آسماني
امام رضا عليهالسلام در حديث شرايع الاسلام ميفرمايد: اسلام محض شهادت به يکتايي خداست که خدايي جز او نيست... و تصديق به کتاب او که راست و عزيز است. آن کتابي است که نه از پيش رو، و نه از پشت سر باطل در آن را ندارد و فرستاده شده از جانب خداوند حکيم و حميد است. اين کتاب (قرآن) دربردارندهي همه مطالب کتب آسماني است که پيش از آن نازل شده و از آغاز تا پايانش حق و صحيح است و ما به همهي آيات آن از محکم و متشابه و خاص و عام و وعده و وعيدها و ناسخ و منسوخ و تمام قصص و اخبارش، ايمان داريم. و هيچ کس از مخلوقات نميتوانند مانند قرآن بياورد [1] .
قرآن کتاب هدايت
عن الريان بن الصلت قال: قلت للرضا عليهالسلام يا بن رسول الله ما تقول في القرآن؟ فقال: کلام الله لا تتجاوزوه و لا تطلبوا الهدي في غيره فتضلوا [1] .
ريان بن صلت ميگويد: از حضرت رضا عليهالسلام سؤال کردم نظر شما درباره قرآن چيست؟ فرمود: قرآن کلام خداست از آن نگذريد (قدم فراتر ننهيد) و از غير آن هدايت مجوييد که گمراه خواهيد شد.
اهميت امام رضا به قرائت قرآن
امام رضا عليهالسلام قرآن عيني، و اخلاق آن حضرت ساخته شده از عناصر ساخته شده قرآن کريم بود. او قرآن ناطق و تجسم و عملي و تجلي آيات وحي الهي است. چرا که اهميت به قرآن و انس با آيات آن سراسر وجود ايشان را فراگرفته و تمام سخنان ايشان تفسير و تبيين مفاهيم ثقل اکبر بود. در سيرهي امام رضا عليهالسلام و انس ايشان با قرآن، چنين آمده است!
کان يکثر بالليل في فراشه من تلاوة القرآن فاذا مر بآية فيها ذکر جنة او نار بکي و سأل الله الجنه و تعوذ من النار [1] .
امام رضا عليهالسلام شبها چون به بستر خواب ميرفت و زياد تلاوت قرآن ميکرد و هر گاه به آيهاي که در آن ذکري از بهشت و يا دوزخ بود ميرسيد ميگريست و از خداوند درخواست بهشت ميکرد و از آتش دوزخ به او پناه ميبرد.
همچنين ابراهيم بن عباس ميگويد:
کل کلامه کله و جوابه و تمثله انتزاعات و من القرآن و کان يختمه في کل ثلاثه و يقول: لو اردت ان اختمه في اقرب من ثلاثه لختمت ولکني ما مررت بآية قط الا فکرت و فيها و في اي شي انزلت و في اي وقت فلذلک صرت اختم و في کل ثلاثه ايام [2] .
تمام گفتارها و جوابها و شواهدي که امام رضا عليهالسلام ميآورد همه از قرآن بود و هر سه شبانه روز يک ختم قرآن داشت و ميفرمود: اگر بخواهم به کمتر از اين زمان هم ختم کنم، ميتوانم. لکن (در ختم سه روز) به هيچ آيهاي نميگذرم و مگر اين که در آن ميانديشم که مراد چيست و در چه موردي نازل شده و زمان نزولش چه وقتي بوده است، به همين يک ختم قرآن من سه شبانه روز طول ميکشد.
در خانههايتان قرآن بخوانيد
امام رضا عليهالسلام در توصيه و سفارشي فراگير و همگاني ميفرمايد:
قال رسول الله: اجعلوا لبيوتکم نصيبا من القرآن فان البيت اذا قرء فيه القرآن آنس علي اهله و کثر خيره و کان ساکنيه و مؤمنوا الجن و البيت اذا لم يقرأ فيه القرآن وحش علي اهله و قل خيره و کان ساکنيه کفرة و الجن [1] .
سهمي از وقت خود را در خانه، مخصوص قرآن قرار دهيد (و قرآن تلاوت کنيد) چون خانهاي که در آن قرآن خوانده شود. براي اهل و ساکنانش محل انس و آرامش ميشود، و خير و برکتش زياد مي گردد، و مومنين جن در آن مسکن ميگزينند. اما خانهاي که در آن قرآن تلاوت نشود محل وحشت و غربت ساکنانش گشته و خيراتش رو به کاهش نهاده و محل سکونت جنهاي کافر خواهد گشت.
عن الرضا عليهالسلام يرفعه النبي صلي الله عليه و آله قال: اجعلوا لبيوتکم نصيبا من القرآن فان البيت اذا قرء فيه القرآن تيسر علي اهله و کثر خيره و کان سکانه في زيادة و اذا لم يقرأ فيه القرآن ضيق علي اهله و قل خيره و کان سکانه في نقصان [2] .
از امام رضا عليهالسلام روايت شده که حضرت رسول صلي الله عليه و آله فرمود:براي خانه هاي خود، سهمي از تلاوت قرآن قرار دهيد،چون هر کس در خانه خود قرآن تلاوت کند، کارهاي اهل آن خانه آسان گردد. و خير و برکت در آن خانه زياد شود، و هر خانهاي که در آن قرآن تلاوت نکنند، کارها بر اهل آن تنگ شود، و خير و برکت و در آن خانه کم گردد، و ساکنان آن، بيبرکت و در نقصان باشند.
توصيه امام رضا به قرآن صبحگاهي
عم معمر بن خلاد عن الرضا عليهالسلام قال: سمعته يقول: ينبغي للرجل اذا اصبح ان يقرأ بعد التعقيب خمسين آية.
معمر بن خلاد ميگويد: از حضرت رضا عليهالسلام شنيدم که فرمود: سزاوار است که انسان بعد از نماز صبح پنجاه آيه از قرآن مجيد را تلاوت کند [1] .
نگاه به قرآن عبادت است
از امام رضا عليهالسلام روايت شده است که فرمودند: نگاه کردن به سه چيز عبادت است:
الف - نگاه به پدر و مادر. ب - نگاه به قرآن. ج - نگاه به دريا [1] .
تلاوت قرآن حافظه را زياد ميکند
امام رضا عليهالسلام ميفرمايد، علي عليهالسلام فرمود: سه چيز حافظه ميافزايد و از بلغم ميکاهد:
الف - قرائت قرآن
ب - خوردن عسل
ج - جويدن کندر [1] .
تلاوت قرآن نشانه مروت است
امام رضا عليهالسلام ميفرمايد: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: شش چيز از مروت و مردانگي است، سه چيز در حضر و سه چيز در سفر: اما آن سه که در حضر است:
الف - تلاوت کتاب خدا
ب - آباد کردن مساجد
ج - يافتن و پيدا کردن دوستاني در راه خدا.
و اما آن سه چيز که در سفر است،
الف - انفاق و بخشش از توشه
ب - خوش خلقي
ج - مزاح و شوخي در غير معاصي [1] .
ثواب قرائت آية الکرسي
از امام رضا عليهالسلام روايت شده که رسول خدا فرمود: هر کس آية الکرسي را صد بار بخواند مانند کسي است که تمام عمر خدا را عبادت کرده است.
ابراهيم بن مهزم از حضرت رضا عليهالسلام روايت ميکند که فرمود: هر کس هنگام خواب آية الکرسي را تلاوت کند، به خواست خدا به مرضي که او را فلج کند گرفتار نشود و هر کس پس از هر نماز آن را بخواند گزندهاي به وي آزار نرساند [1] .
استشفاء به قرآن
امام رضا عليهالسلام ميفرمايد: در قرآن شفا و درمان هر دردي است، و از قرآن درمان بخواهيد. کسي که او را قرآن شفا و درمان ندهد، درماني براي او نيست. (بحار: 200:89)
امام رضا عليهالسلام ميفرمايد: اميرالمؤمنين فرمود: اگر کسي از شما حاجتي دارد، اول بامداد روز پنج شنبه به سراغ آن برود، و چون از منزل خارج شود، آيه آخر سوره آل عمران «يا ايها الذين امنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتقوا الله لعلکم و تفلحون» و آية الکرسي و سوره قدر و سوره حمد را قرائت کرده، زيرا در اين آيات قضاء حوائج دنيا و آخرت است [1] .
در حديثي ديگر حضرت رضا عليهالسلام ميفرمايد: دو برادر خدمت رسول اکرم صلي الله عليه و آله رسيدند و گفتند: يا رسول الله ما در نظر داريم براي تجارت به شام برويم، چيزي به ما تعليم دهيد. نبي اکرم صلي الله عليه و آله فرمود: هر گاه در منزلي فرود آمديد و نماز عشاء را خوانديد و بعد خواستيد بخوابيد تسبيح فاطمه زهرا عليها السلام و آية الکرسي را بخوانيد گزندي به شما نخواهد رسيد [2] .
همچنين طبرسي در مکارم الاخلاق مينويسد، حضرت رضا عليهالسلام فرمود: هر گاه از چيزي ترسيدي 100 آيه از قرآن مجيد، از هر کجاي آن را که خواستي قرائت کند، سپس سه مرتبه بگو: اللهم اکشف عني البلاء خدايا بلا را از من دور کن [3] .
علي بن نعمان ميگويد: خدمت امام هشتم عليهالسلام عرض کردم، فدايت گردم. من زگيل بسياري در بدن دارم که باعث ناراحتي من شده است. از شما ميخواهم، چارهاي براي رفع آن به من تعليم دهيد، که مفيد باشد.
نظرات شما عزیزان:
پرپر 
ساعت19:23---30 ارديبهشت 1393
سلام اقا میلاد اولا وبلاگتون قشنگه تبریک میگم
دوما اسمت خیلی قشنگه هم اسم عشقم هستید,
به و.بلاگ ماسر بزنید خوشحال میشیم
بای